Blog Ansa

Ansa Jobs Blog

MUNCA IN UK 2014

Liberi la muncă în toate ţările UE, din ianuarie 2014

Ţările Uniunii Europene vor trebui să ridice barierele din calea muncitorilor români şi bulgari începând din ianuarie 2014, întrucât atunci expiră termenul (prelungit) al restricţiilor impuse acestor noi membre ale comunităţii europene. Toate rapoartele Comisiei Europene arată că migraţia lucrătorilor europeni, de la estul la vestul continentului, a avut efecte pozitive covârşitoare pentru ţările care au acceptat această forţă de muncă.


Tratatul de aderare a României prevedea că forţa de muncă din România nu are acces liber pe pieţele ţărilor UE timp de 5 ani, din 2007 până în 2011. Prin derogare de la această prevedere, unele state, printre care şi Germania, au prelungit restricţia inclusiv pentru anul 2013, pe considerentul că valul de români ar afecta piaţa locală a muncii. Aşa se face că abia din ianuarie 2014, la şapte ani de la aderare, va exista o libertate totală de circulaţie a lucrătorilor din Romania şi Bulgaria în statele comunitare.

 

Potrivit statisticilor din 2010 ale Comisiei Europene, în statele membre ale UE lucrează peste 2,1 milioane de români, majoritatea în Italia, Spania şi Germania, dar există voci care susţin că numărul de emigranţi ar atinge 2,5 milioane. Aceste dispute pe cifre pornesc de la faptul că Ministerul român al Muncii poate monitoriza doar numărul celor care pleacă în străinătate prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), nu şi pe cel al emigranţilor care aleg drumul străinătăţii pe cont propriu sau la chemarea directă a unor angajatori străini. Unele informaţii cu privire la numărul migranţilor răzbat însă din datele Băncii Naţionale a României, instituţie care calculează câţi bani trimit românii din străinătate acasă în fiecare an.

În Germania ar lucra, conform datelor CE, circa 110.000 de români (aproape de nouă ori mai puţini decât numărul celor care muncesc în Italia şi de opt ori mai puţini decât cei aflaţi la lucru în Spania) şi 66.000 de bulgari.

Noul tărâm al făgăduinţei pentru muncitorii români este  Marea Britanie, ţară preferată nu doar pentru salariile mai mari decât cele oferite de state europene, ci şi pentru limba ei, mai uşoară decât germana (mulţi români au învăţat în şcoală engleza).

Ansa Jobs Blog

SC ANSA JOBS SRL, firma cu obiect principal de activitate recrutare si plasare forta de munca in strainatate, acreditata de ITM Mures cu dovada nr. 60/2011, C.U.I 28902984, J26/777/2011
Locuri de munca in Marea Britanie si Italia, iar in curand si in alte zone.
Echipa noastra cu experienta in domeniul resurselor umane, va sta la dispozitie cu oferte ferme de munca, conform legii romane, primite in urma contractelor de parteneriat de la angajatorii externi.